Amerika i Norge – på Lista

Det er mange områder rundt omkring i både Norge og i verden som er preget av andre steder på jordkloden igjen. Så er det også på Lista. På Lista Halvøya finnes det mange ting som er amerikanisert. Amerikanske navn på gater og steder, navn på butikker og restauranter, amerikanske biler og ja det er mange ting som man kan få amerikansk følelse der syd i Norge. Og hvert eneste år arrangeres American Festival på Vanse.

«Lille Amerika»

Jeg vet ikke om navnet lille Amerika er det riktige å sette på et slikt sted, men når det blir såpass mye forandringer fra norsk «standard» så må man jo kunne angi det med et navn?

I Vanse finner du Brooklyn Square. Dette skal ha vært det første offisielle amerikanske adresse navnet i Norge. Og det er under planlegging å bygge en liten kopi av Brooklyn Bridge her.

Hvorfor dette har samlet seg såpass mye her nede vet jeg ikke, men mange av de som reiste over dammen for å prøve lykke i gamle dager endte opp i nettopp Brooklyn i New York. Her samlet det seg såpass mange norske at det ble etablert et eget norsk samfunn «Over there». Det var norsk butikk og norsk bar blant mer der i Brooklyn. Og for mange som hadde sitt utspring på Lista, så var det å reise til byen et begrep for å reise til New York. Dette gjaldt også når de var på Lista. Vanligvis ville dette bety en tur til Farsund eller kanskje til Stavanger, men for denne gruppen mennesker så betydde det New York og Brooklyn.

Veldig mange av de kom etterhvert hjem igjen til Norge. Da hadde de med seg alt de hadde ervervet seg «over there». Det var så mye spesielle ting som var unormalt her i landet, at selv strømnettet ble omgjort til et 100 volts system i flere hus slik at de kunne benytte sine medbrakte el artikler.

Rundtur på Lista

Dersom man tar seg en kjøretur eller beveger seg rundt på annen måte i Lista vil man oppdage alt dette med navn på plasser og steder og alt mulig. Det er amerikanske gatenavn, det finnes unormalt mange amerikanske biler i området, det er hus som har navn fra Amerika, resturanter i amerikansk stil og butikker selvfølgelig.

Hva med en tur på 8th Avenue Bar & Supperclub for å nyte en Coney Island burger?

Eller en tur innom butikken «Trunken» for å se om det er mulig å forny noen møbler eller interiør i hjemmet ditt?

Route 8

Amerika har sin Route 66, mens på Lista har de Route 8. Det er en kjøretur som går fra Vanse til Borhaug og tilbake igjen. Turen går i et naturlig 8 tall – derav det amerikaniserte navnet.

Festivaler i region Lista

DE har selvfølgelig sin amerikanske festival hvert år hvor de arrangerer Street Parade, de viser frem de flotteste AmCars, konserter med mange utrolige artister, matkonkurranser med amerikansk mat selvfølgelig, Street Dance, boder med salg av mange forskjellige varer og massevis av gøy hele festivalen. Alt dette hvert år i juni.