Farsund, den største og eldste byen i Listerregionen

Farsund har sin opprinnelse i ordet «det farbare sundet» og blir også kalt «båtbyen». Lister er en region i Agder og tilhører den vestlige delen. Det er seks kommuner i denne regionen: Hægebostad, Kvinesdal, Flekkefjord, Farsund, Lyngdal og Sirdal. Det er cirka 38.623 innbyggere i denne regionen og tre byer: Flekkefjord, Lyngdal og Farsund – Farsund er størst. Listerregionen er oppkalt etter Listafjorden og øya Lista.

Farsund ligger sørvest i Agder og er en kystkommune som åpner mot Nordsjøen i sør og vest. Det var Lund-familien som var grunnleggerne av Farsund by. I Farsund er det Arbeiderpartiet som har ordføreren. Byen har 3100 innbyggere(2011). Farsund har på 1500- og 1600-tallet vært en uthavn for handelsbåter som søker ly etter det værharde farvannet rundt Lista. Handel med hummer har senere vært en viktig næring. I tillegg til Farsund by, ligger også Vanse og Vestbygda i denne kommunen.

Farsund har vært en viktig samferdselsåre mellom Sørlandet og Vestlandet når det gjelder sjøveien. Etter at kommunikasjonen ble mer landbasert med Europavei 39 og Sørlandsbanen, så ble Farsund mer avsides. Når det gjelder næringsliv så er industri viktig og dette er også den største jordbrukskommunen i fylket. Hver sommer arrangeres det en viktig festival i Vanse som heter American Festival, som fokuserer på båndene mellom Norge/USA. Det blir også arrangert en annen festival i Farsund; Nordsjøfestivalen, som legger vekt på folkemusikk og tradisjonsmusikk i land omkring Nordsjøen, og også folkemusikk og/-dans i Norge. Dette er et historisk område og det fins også flere kirker i Farsund, for eksempel middelalderkirken Vanse som er regionens eldste kirke. Også Spind kirke, Frelserens kirke og Herad kirke ligger i Farsund kommune. Kjente personligheter som har tilknytning til Farsund, er for eksempel Otto Jespersen, Eilert Sundt og Abraham Berge.

Turisme
Turisme

Turisme

Sørlandet ligger vakkert og idyllisk til og her tiltrekkes det også turisme. Farsund byr på flere overnattingsmuligheter, fiskemuligheter og opplevelser. For eksempel så kan man besøke Lista museum som er en del av Vestagdermuseet. Her kan man for eksempel oppleve Nordberg fort, Østhassel redningsstasjon, Listaskøyta kystkultursenter og friluftsmuseet i Vanse. Lista fyr ble bygd i 1833 og var egentlig tre fyr. Dette er et landemerke og er også til hjelp for båttrafikken. Om sommeren brukes fyrtårnet til blant annet kunstgalleri, kafé og informasjonskiosk, og det er også mulig å gå opp i tårnet og se på utsikten. Det er mulig å oppleve kystlivet med den vakre skuten S/S Adella som er over 150 år gammel. Mange turister har opplevd sjørøverturer og skjærgårdsturer med denne båten.

Farsund tilbyr også geocaching i skjærgården og på Lista. Dette foregår ved at man laster ned en app på telefonen og så går man på jakt etter bokser med innhold som er relevant for det stedet man befinner seg og hvor neste post er. Ikke langt fra Farsund ligger Lindesnes som er det sørligste punktet på Fastlands-Norge. Her ligger Lindesnes fyr som er bygget i 1655 og som er et nasjonalt fyrmuseum. Denne kystregionen kan altså sies å ha mye å by på.