Farsund og rundt omkring

Jeg har allerede skrevet en del om Farsund, men føler at jeg ikke ble helt ferdig med alt jeg ville ha frem så jeg starter også denne artikkelen med Farsund og stoff rundt den kystkommunen og byen.

Utvikling

Det har jo vært en rivende utvikling opp gjennom historien – fra at alt ble transportert sjøveien fra øst til vest og videre nordover, men alle disse måtte passere Lindesnes og Listalandet. Så Lista fyr har hatt mange viktige stunder i dette hardføre uværsområdet når skip rundet Norges sydlige «hjørne» her. Så kom det veier og til slutt Europavei 39. Og jernbanen som utvidet fra sørlandsbanen til en indre linje. Og når da mye ble flyttet litt innover i landet så ble Farsund mer forlatt der ute sørvest. Og så i 2002 forsvant mye av all trafikken også fra Farsund lufthavn eller Lista flyplass. Da var det slutt på nesten 60-70 års luft trafikk med blanding av militær og sivil trafikk. I dag er det gamle flyplassområdet under utvikling til å bli en næringspark.

Mye aktivitet

Hva kan man gjøre om man er på besøk i Farsund er et helt normalt spørsmål for besøkende garantert. Det er mange aktiviteter i løpet av året i Farsund og omegn. Det er mange konserter, festivaler, teater og mange andre forskjellige arrangementer. Et ypperlig sted å besøke for å finne ut mer er Farsund turistkontor som ligger sentralt midt i byen. De har oversikt over det meste som skjer i regionen. Fisketurer er også en populær aktivitet, fuglekikking er det noen som elsker. Fugler lander jo ofte på listalandet før de trekker videre sørover for vinteren. Så er du der på rett tid av året kan du «hilse» på ganske mange forskjellige fuglearter.

Festivaler

American festival, Nordsjøfestivalen, Lista motorfestival eller oktoberfestival. Mange flotte og gode festivaler altså. American festival feirer forholdet mellom Amerika og Norge. Nordsjøfestivalen er en musikkfestival som hedrer lokalmusikk fra land rundt Nordsjøen. Norsk tradisjonsmusikk og folkedans har en sentral rolle, men masse fra andre land også. Lista motorfestival er et nytt arrangement som ønsker å etablere seg som en tradisjon. Her er det biler og kjøretøy som er i sentrum sammen med aktiviteter for hele familien.

Det vil bli oppvisning med fly og helikopter, samt trening for driftebiler og løp med biler spesialbygd for drag race, kjøretøyutstilling, MC-parkering, MC oppvisning samt utstilling av historiske militærkjøretøy. Dragrace og streetrace er sentralt i festivalen og her er det igjen mange klasser man nå kan kjøre. Arrangøren har også i år fått tillatelse til å kjøre raskere dragracing enn i fjor.

Arrangøren jobber veldig for at dette skal være en helhetlig festival så de har også mange tilbud til barn og familier. Gokart kjøring på bane, skyting med Paintball, Escape Room, åpen kickbike/skatepark og en hel masse andre aktiviteter som mange av de skjer i samarbeid med Lista Adrenalinpark og Flipside som begge er kjente lokale firmaer for aktiviteter i området. Som du sikkert skjønner så er det mye som skjer i området dersom man bare undersøker litt. Ha en fin tur til Listalandet og Farsund om du skal dit noen gang!