Hva skjer i området rundt Lister

Det er utrolig mange vakre steder langs landets lange kyst, og området rundt Lister er ikke noe unntak. Området innbyr til mye fritidsaktiviteter og har mye kultur og historie og vise frem til gjestene som kommer dit. Vakker skjærgård med mange små og store øyer, innsjøer og det gir jo mange muligheter til både fiske og bading. Ett ypperlig sted for båtfolket og tilbringe sommerhalvåret på dette.

Steder og besøke

Mange steder har allerede blitt nevnt, men det er flere av dem som det er vert og ta turen innom. Lyset på Lista er ett av dem, den ligger ved Havika stranden som har det sanddynelandskapet som preger hele regionen. Her finner man en installasjon som heter Lyset på Lista, et ligner på en liten hytte med store vinduer rundt hele hytta.Her kan man sitte og beundre det vakre landskapet rundt med kysten og de spesielle lysforholdene uavhengig av været. Det er lagd sitteplasser og man tillater også overnattinger her om man ønsker det. Hytta er åpent hele året rundt, det blir faktisk aldri låst så man kan komme når det passer en selv.

Frilufts tunet i Vanse

Frilufts tunet i Vanse

Ett av stedene som tilhører Lista Museum er Frilufts tunet i Vanse, det ble anlagt rett etter krigen og består av Midthassel huset som er i fra midten av 1700 tallet, løe, stabbur, potetkjeller, kvernhus og tørkehus for korn som blir kaldt kjune. Stedet gir en fin historisk fortelling om distriktet på 1700 tallet som kan være til interesse for mange.

Hervoll mølle

Hervoll mølle

Hervoll mølle er også ett historisk sted i området, stedet finner man ved Hervoll gård.Lista området har dyrket korn i over 6000 år og det har vært rundt 15 møller i området langs den lille elven Jøllebekken. Det er kun to møller igjen av disse og de ligger da ved Hervoll gård hvor museet sørger for nødvendig vedlikehold av disse. Det var ikke lett å dyrke korn og få den malt i gamle dager, det var en lang og tung prosess de hadde. Først så svidde de jorden for så og så kornet i asken, ikke akkurat dagens metode men den virket den og.Da kornet så var modent nok ble det skjært med flintsigd for og så bli tørket, deretter ble det tørkede kornet malt da med knegestein. Det var først i den senere middelalderen man startet med møller for å male opp kornet. Men det var heller ingen enkel sak i Lister området, det er ganske flatt så man hadde ikke mange steder man kunne finne ett vannfall som kunne klare og drive en mølle.Det eneste stedet var nettopp Jøllebekken som var egnet, disse to møllene her er i fra 1700 tallet. De første gårds brukene i Lister området ble etablert på den tiden som de startet med korn produksjon, for rundt 6000 år siden.En god del av gårdene lå på høyder ved sjøen med gode tilganger til havet hadde bøndene det de trengte av ressurser.Men bosetninger i området regner man med at det har vert i fra jernalderen, arkeologiske funn har avdekket dette.