Lister regionen’s kjendiser

Etter og ha sett på Lista fyr sin historie og området rundt i Vest Agder, skal vi nå se litt på de lokale kjendisene som kommer fra Lister regionen og kanskje like rundt. Det er vel noen som er kjent kun lokalt, mens andre igjen er kjent langt utenfor Vest Agder og ut i verden.

Ludvik Hunsbedt

Ludvik Hunsbedt er en av de som er godt kjent utenfor Lister området. Med sin Ford Escort gjorde han det stort i rallycross. Han startet sin karriere da han var 18 år gammel, men han ble ingen kjendis direkte. Men noen seiere ble det jo, og i 1993 kom gjennombruddet. Da ble han Europa Mester og etter det begynte det virkelig å skje saker og ting. Han ble også det året kåret til årets bilsports utøver. Denne prestasjonen gjentok han i 1997, da han igjen ble Europamester og kåret til årets bilsports utøver. Den neste store plasseringen han fikk ble under EM i 2008 da han tok sølvet, det var i den perioden han kjørte for det Svenske Marklund Motorsport laget. 2010 sesongen endte han på en beskjeden 8. plass.

Etter en ufrivillig stopp i karrieren i 2011 ble det stille rundt Hunsbedt en stund. Ikke før i 2014 var han igjen og finne bak rattet i en rallycrossbil, da i den Ford Focusen han brukte før han la opp i 2011. Men selv med 600 hk under panseret har han nok problemer med og holde følge med de beste. Teknologien hadde nok utviklet seg noe siden han gjorde det skarpt med denne bilen, og de andre gutta hadde litt mer hk enn Ludvik. Men som han selv sa; «dette blir mest som en gjesteopptreden, men skal bli morro og prøve seg mot de store gutta i dag».

Flere kjendiser

Ole Bjørnsen Birkeland er vel ikke så godt kjent i nåtiden. Han ble i 1914 kun 28 år gammel satt inn i riksforsamlingen på Eidsvoll. Og med det hadde han et stort navn i Lister regionen.

Hans Nilsen Hauge som var både prest og politiker i Høyre er vel heller ikke et navn man umiddelbart husker i dag. Han er født i 1853 og rakk og bli kappelan, sjømansprest og sogneprest i livet før han døde i 1931. Det ble to perioder for han på stortinget mellom 1894 til 1900 pluss at han satt som kirke og utdannings minister fra 1903 til 1905.

Bjøro Håland er vel nok litt mere kjent i dagen sammenheng. Sangartisten med country musikken som var hans stil. Med sin tidlige debut kun 5 år gammel har han en lang karriere og se tilbake på. Han valgte da som 17 åring og reise til Amerika for og prøve lykken. Der livnærte han seg med både sin musikk i barer og som snekker.  Det ble hele 6 år i Amerika før han satte kursen tilbake til Norge. Under sitt opphold i Amerika traff han Liv, kvinnen som ble hans kone, og ble med han tilbake til Norge. Etter at han kom tilbake til gamlelandet ble det plateinnspillinger og musikkfestivaler. Det ble en rekke plateinnspillinger på Håland. Musikken sin har han spredt ut på 23 album, som har blitt solgt i ca 4 millioner eksemplarer.

Det var litt om noen av de lokale kjendisene som kommer i fra Lister området. Flere kommer i neste artikkel så følg med videre.