Steder og besøke i området

Det er veldig mange steder som er verdt ett besøk langs vårt lange land, som for eksempel historiske minnesmerker, museer og lignende. Med all vår vakre natur er det også noe som stadig tiltrekker seg flere og flere turister til lokalområdene. Men det er ikke bare turistene utenifra som reiser stadig mere og mere her i landet, vi selv har fått opp øynene for alt det flott vi kan oppleve her.

Museer

Lista museum

I Kvinesdal kommune ligger Utvandrer museet som forteller om tiden den store utvandringen til Amerika tok til i distriktet. Det var den gamle prestegården som ble testamentert til kommunen av Judih Østerbø med betingelse om at stedet skulle brukes til nettopp dette museet. Østerbø var datteren av Anna Mydland som var en godt kjent skikkelse innen næringslivet i området tidlig på Museet inneholder det meste om utvandringen i fra alle de seks kommunene i Lister området og omfatter da den store utvandringen som var i perioder herifra. Det er mest i fra perioden rundt 1850 tallet og frem til rundt 1970 att det har blitt lagt mest vekt på. Det har blitt samlet inn mye forskjellig materiale i fra privatpersoner som dokumenter, bilder og brev som da dokumenterer det hele og er lagt frem for de interesserte besøkende. Museet er yppig brukt av skole elever som da har til oppgave og sette seg inn i denne historien om de som utvandret til Amerika. Turistene har også vist stor interesse for dette museet, da gjerne Amerikanere som stammer i fra området generasjoner tilbake. Greit og få informasjon om sine forferdes forberedelser og reise over dammen. Man finner fremgangsmåten som man måtte bruke for og kunne foreta den lange reisen, som reisemåte og søknader.

Lista museum

Lista museum

Ikke langt i fra Farsund lufthavn ligger Nordberg fort, dette er det best bevarte fortet som finnes i Norden og stammer i fra den andre verdenskrigen. Her finner du Lista museum, det omfatter også området rundt fortet hvor man får se de typiske Tyske bygningene som de satte opp under krigen. Med løpegravene og restene etter kanoner og radarutstyr fortsatt liggende på stedet. Det har blitt bygget ett nytt formidlingsbygg på området, her har man kafe, butikk, barneaktiviteter og mye mere. I utstillingene som er her dekker tiden i fra krigsårene samt Listas historie og forskjellige typer kunst utstillinger, verdt og ta en tur innom dette stedet. Ikke langt unna finner man Listeskøyta kultursenter som viser det historien om denne skøyta. Her kan man gå om bord i en båt som er i fra tidlig 1900 tallet og få ett nærmere innblikk i nettopp denne skøyta. Mannen som startet opp denne båttypen var Gjert Gundersen som blandet båttypene i fra østnorsk og vestnorske byggetradisjoner på tidlig 1800 tallet for og få frem en rask båt. Det ble både lett seilt og lettrodd med en stor lastekapasitet som også var en ganske rask båttype.Båten ble mye brukt til fiske og losing i området. Her ute finner man også Østhassel redningsstasjon som var operativ i fra rundt 1870 tallet og frem til 1970 tallet.