Lyngdal

Jeg har vært i Flekkefjord og jeg har kjørt litt opp og ned på Lister regionens veinett og knutepunkter. Nå skal jeg litt videre og skal inn til en av de andre byene i Lister regionen – jeg skal til Lyngdal. Lyngdal er en av tre byer i regionen og er da selvfølgelig også en av hovedstedene i denne Lister regionen. Hva gjør man under et besøk i Lyngdal da tro og er det verdt å reise dit bare for en utflukt – kanskje til og med tilbringe noen dager der?

Langt syd

Vi begynner å nærme oss så langt sør det er mulig å komme i Norges land. Men det er enda litt igjen når man er i Lyngdal. Byen er landets tredje sørligste kommune. Det er ikke mye som er igjen syd for Lyngdal. Men Norges sydligste punkt på fastlandet er igjen syd for byen – nemlig Lindesnes.  Selv om Lindesnes tapte denne tittelen en kort periode for noen år siden, men fikk den tilbake igjen etter en revurdering av statens kartverk om hva som tilhørte fastlands Norge og hva som ikke tilhørte fastlandet. I den korte perioden Lindesnes tapte sin tittel var det Odden ved Skjernøysund i Mandal som var innehaver av denne tittelen.

Tar man med alt av holmer og skjær i Norge så er det den lille øya Pysen som er Norges sydligste punkt. Det har den kun vært siden 1987 når det ble oppdaget at den faktisk lå lenger syd enn daværende tittelinnehaver – øya Vestre Kråga

Natur og terreng

Områdene rundt Lyngdal er ikke preget av høye fjelltopper, selv om det finnes ganske mye fjell og bergarter i området. Den høyeste fjellknausen i området er Kalåsknipen som ruver 506 meter over havet. Så har de en 3-4 andre topper som ruver mellom 450 og 500 meter over havet.

Kommunen er mer preget av det våte element med sine 3 store fjorder som renner i kommunen. Kvavikfjorden eller Lyngdalsfjorden som er den rette navn sprer seg ut med flere fjordarmer. Grønsfjorden eller også Lehnesfjorden er to forskjellige fjorder som renner sammen, men det er feil å bruke Grønsfjorden på begge to. Den siste som kanskje burde ha hett noe med salt i navnet siden den har et meget høyt saltinnhold og sjelden fryser på vinterstid er Rosfjorden. En ting som er spesielt med disse fjordene er dybden – de er ned til rundt 180 meter dype både Lehnesfjorden og Rosfjorden. Dette er svært gunstig med tanke på skipsanløp og er nok en av grunnene til at havna i Holmsundet har blitt Vest-Agders nest største havn etter Kristiansand.

Historikk

Hvor lenge det har vært befolkning i dette distriktet og da evnt Lyngdal er det litt usikkerhet om. Men det finnes spor tilbake til steinalderen, eldre jernalder og vikingtid. Forskerne tror det kom bosetning i området ganske raskt etter at isen trakk seg tilbake og forsvant fra området.

Befolkningstoppen i det som er kommunen Lyngdal kom så langt for cirka 150 år siden med 5046 registrerte beboere. I dag bor det noe mer i Lyngdal, men i dag har det blitt slått sammen flere områder enn hva det var den gangen.